A technika, ami megtanított figyelni magamra

Welcome to Academic IELTS Help Forums IELTS Exam Day A technika, ami megtanított figyelni magamra

Viewing 1 post (of 1 total)
  • Author
    [email protected]
    Participant

Már vagy hat éve dolgozom irodai munkát, és az utóbbi időben valahogy minden este ugyanúgy telt. Beértem, kidobtam a táskám, és este tízig néztem a falat, miközben a telefonomat nyomkodtam. Nem mondanám, hogy depressziós voltam, inkább csak olyan üres. A párom azt javasolta, menjek el futni, de én sosem szerettem futni. A barátaim elkezdtek pókerezni, de az számomra túl sok feszültséggel járt. Aztán egy teljesen hétköznapi csütörtökön rátaláltam valamire, amire nem számítottam.

Az egyik kollégámmal ebéd közben beszélgettünk arról, hogy ő szokott nyerni kisebb összegeket online játékokban. Nem hívta fel magát, nem úgy mesélte, mintha egy milliomos tippje lenne, hanem csak úgy, mint aki megtalálta a saját kis hobbit. Hazamentem, és kíváncsiságból rákerestem a dologra. Találtam egy weboldalt, és mivel sosem próbáltam ilyet, úgy gondoltam, miért ne. Nem akartam nagyban játszani, csak kipróbálni, milyen ez az egész. Lement az első óra, és valamiért rettenetesen szórakoztató volt. Nem a pénzért csináltam, hanem azért, mert a játék közben megszűnt az agyam állandó zakatolása. A munkamegbeszélések, a határidők, az emberek, akik állandóan magyaráztak valamit – egyszerűen minden háttérbe szorult.

Persze tisztában voltam a kockázatokkal. Nem akartam rabja lenni, ezért beállítottam egy napi limitet, és azt mondtam magamnak, hogy csak akkor játszom, ha van szabad huszonöt percem. Ez a keret adta meg a biztonságot. Az első héten nyertem tizenkétezer forintot, ami nevetségesen kis összeg, de mégis úgy éreztem, mintha egy izgalmas kalandhoz értenék. Aztán jött egy hosszú hétvége, amikor a családomhoz utaztam. Az unokaöcsém valami trendi játékot mutatott a telefonján, és amikor este lefeküdtem, megint be akartam lépni a kaszinóba. De nem volt nálam a jelszó. Szóval keresgéltem az e-mailek között, és találtam egy értesítést, ami néhány hónappal korábban érkezett. Ebben volt egy olyan ajánlat, amelyről akkor teljesen megfeledkeztem: vavada promo code no deposit 2025 – pontosan ez volt ráírva, egy rövid leírás, hogy ez a kód valamilyen bónuszt ad, ha legközelebb regisztrálsz vagy befizetsz.

Akkor éjjel nem is aludtam sokat. Elkezdtem gondolkodni azon, hogy miért érdekel engem ez az egész. Végül is nem voltam szerencsejáték-függő, nem költöttem többet, mint amennyit egy mozijegyre vagy pizzára szánnék. De rájöttem, hogy ezek az apró körök, a pörgetések meg a színek olyanok, mint egy mese. És a mese mindig jobban hangzik, mint a valóság. Másnap vissza is léptem, és beírtam a vavada promo code no deposit 2025 kódot, amit megtaláltam – már csak azért is, mert kíváncsi voltam, mit tud. Hát, meglepett. Nem kaptam semmi eget rengetőt, de a játékba kerülő virtuális kreditjeim arra voltak jók, hogy többet tanuljak a fogásokról anélkül, hogy a saját pénzemet kockáztattam volna. Innentől teljesen máshogy álltam a szerencsejátékhoz.

A lényeg az, hogy ebben a másfél évben szerintem sokkal tudatosabb lettem. Nem azért, mert rendszeresen nyerek – sőt, a nyereményeim nagyjából ugyanannyik, mint a befizetéseim. Hanem azért, mert megtanultam nézni, ahogy a dolgok megtörténnek. Egy pörgetésnél nem lehet visszavonni a döntést, nem lehet alkudozni, nem lehet megmagyarázni. Egyszerűen csak megtörténik. Ez az őszinteség tetszik. A hétköznapokban ennél sokkal zavarosabbak vagyunk, mindig van kifogás, magyarázat, alternatíva. A kaszinóban viszont vagy jön a piros, vagy nem. Ez leegyszerűsíti a világot, és ettől valahogy helyére kerülnek a dolgok. Nem mondom, hogy minden este játszom, sőt, van, hogy hetekig eszembe sem jut. De ha beugrik egy unalmas pillanat, előveszem a telefonomat, beteszek egy fülest, beállítom a limitet, és hagyom, hogy a gépek eldöntsék, mi történik. Közben nem stresszelek, nem próbálok kiokosodni, nem nézem görcsösen a pénztárcám.

Egy dolgon viszont meglepődtem. Azok az emberek, akiknek meséltem erről a hobbiról, teljesen máshogy reagáltak. Az egyik barátnőm azt mondta, hogy ő sosem értené meg, mert nem szereti kockára tenni a pénzt. De nekem pont az a tetszik, hogy itt nem igazán érzem kockázatnak, ha egyszerre csak ötezer forintot hagyok ott. Az egyik kollégám meg elkezdte kérdezgetni, mennyit kerestem vele, és amikor azt mondtam, hogy összességében mínuszban vagyok, csak nézett. Aztán hozzátette, hogy „akkor ez időpocsékolás.”” Lehet. De az ő hobbija, hogy néha elutazik drága helyekre, és az én minimális költségvetésem jóval kevesebb időpocsékolás, mint a sok órás telefonozás. Szóval mindenkinek megvan a maga igaza.

Az igazi fordulat akkor jött el, amikor három héttel ezelőtt elromlott a mosógépem. Nem volt nagy baj, csak nem centrifugázott, de mégis ideges lettem. A szerelő azt mondta, várjak két napot. Aznap este nem játszottam, hanem csak ültem a kanapén, és éreztem, hogy nincs semmi, ami elterelné a figyelmemet. És akkor rájöttem: az elmúlt időszakban a játékok nem is magáról a nyereményekről szóltak, hanem arról, hogy ezt az ingerkereső részemet lefoglalják. Amikor nincs játék, az agyam elkezd keresni valami mást – sokszor olyan dolgokon rágódik, amiken úgysem tudok változtatni. Szóval a játék valahol a saját gondolataim elleni védekezés. Jó ezt tudni. Nem szégyellem, mert mindenkinek van valami, ami eltereli a figyelmét. Némelyik ember a sorozatozással vagy a főzéssel oldja ezt, én meg a pörgetésekkel.

A napokban gondolkodtam el azon, hogy miért éri meg nekem a vavada promo code no deposit 2025 – már ha érdemes ezt a kifejezést használni –, hiszen a legtöbb ember azért szereti, hogy nyerjen. Én viszont megtanultam a játékból valami mást: elfogadni azt, hogy a dolgok véletlenszerűek, és nem minden tőlem függ. Ez talán banálisan hangzik, de a gyakorlatban elképesztően felszabadító. Munkahelyi projekteknél, párkapcsolati feszültségeknél, még a forgalomban is nyugodtabb lettem, mert elkezdtem úgy tekinteni ezekre, mint a kaszinó pörgetéseire. Nem tudom irányítani, nem tudom megjósolni, csak azt tudom, hogy nekem mi az értékrendem, és hogyan reagálok. Kicsit olyan, mintha egy életiskola lenne, csak sokkal szórakoztatóbb, mint egy önfejlesztő kurzus.

A barátom azt mondja, hogy ez veszélyes gondolkodás, mert igazolja a függőséget. Lehet, hogy igaza van. De én nem érzem, hogy kényszerből csinálnám. A múltkor is teljesen nyugodtan léptem ki, amikor muszáj volt dolgoznom, és eszembe sem jutott, hogy visszamenjek. Talán azért is, mert a szerencsések vagy éppen az okosak sosem gondolják magukat veszélyben. De én inkább azt nézem, hogy mennyire fejlődt

Viewing 1 post (of 1 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.